4 canvis fàcils d'implementar en la teva vida per a reduir el plàstic

19/06/2023
  • Reduir plàstic millora la teva salut i benestar. També la del planeta.

     I cada vegada més, els consumidors decideixen comprar productes sostenibles de marques que respecten a les persones i al planeta.

     Al meu entendre, no és un tema passatger.

  • Consumir productes amb menys plàstic és una qüestió de salut.

  • Segurament ja has llegit diverses notícies sobre els efectes que té ús del plàstic: els coneguts i els intuïts, els que afecten el planeta i els que t'afecten a tu. Perquè ara mateix és necessari consumir amb responsabilitat de marques amb valors de sostenibilitat.

  • En realitat, cada vegada són més les marques que treballen per a millorar els seus valors en matèria de sostenibilitat. Així que el ventall de possibilitats per als consumidors, es va ampliant a poc a poc.

  • Què és el plàstic?

  • El plàstic és un material produït a partir de combustibles fòssils, barat, flexible, impermeable i durador.

     La indústria del plàstic ha crescut fins a arribar a produir 430 milions de tones de plàstic anual.

     Els usos del plàstic són d'allò més variat i ha passat a formar part de la nostra vida quotidiana: automòbils, paelles, roba, ninots, ordinadors,…

     Hi ha diversos tipus de plàstic (connectar l’altre article del blog), amb propietats i usos diferents; encara que els més comuns són set: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS i altres com el niló o l'estirè.

     La cara fosca del consum del plàstic és la contaminació; amb una part molt visible, els macroplàstics, i una altra que no és visible per a l'ull humà i mesura menys de 5 mm, els microplàstics, els nanoplásticos i les molècules que es desprenen del propi plàstic. Aquests últims estan en el sòl, l'aigua, l'aire i en els éssers vius.

     Els danys a la salut humana i al medi ambient, deguts a la contaminació per plàstics, generen uns costos socioeconòmics que ascendeixen a 600000 milions USD a l'any.

     Tenint en compte l'augment de la producció de plàstic en els últims anys i els efectes que aquests causen sobre la salut, el medi ambient i l'economia, queda clar que estem davant un sistema insostenible. De fet, si canviéssim a una economia circular abans de l'any 2040, podríem reduir el cost socioeconòmic i es crearien llocs de treball nous.

  • El cicle de vida del plàstic

  • Però… què li passa a un producte de plàstic des que es fabrica fins que es degrada?

     Els plàstics recentment produïts o reciclats passen a les mans del consumidor. Depenent de l'actitud de cada consumidor, poden seguir dos camins:

    1) entrar en el medi marí i terrestre;

    2) quedar recollit i emmagatzemat per al seu reciclatge (si és possible) o per a col·locar-lo en espais en què no contaminin el medi ambient.

     En el medi marí, 3/4 parts dels residus són plàstics que poden danyar a la biodiversitat entrant en la cadena tròfica o produint lesions. Els macroplàstics queden a la deriva o acumulats en zones concretes de l'oceà i es degraden en microplàstics, nanoplásticos i altres químics. S'han trobat microplàstics en totes les baules de la cadena alimentària; des de plantes marines, com la Posidònia oceanica, fins a la sang humana.

     A més, és un material d'alta durabilitat que pot trigar centenars d'anys a degradar-se; depenent del tipus de plàstic i de les condicions a les quals estigui exposat (radiació solar, fricció, corrent).

  • El plàstic com a residu

  • Els efectes de la contaminació per plàstics inclouen a la biodiversitat, la salut humana i el clima.


    Biodiversitat

    Els estudis indiquen que hi ha més de 800 espècies marines afectades i que el 90% dels ocells tenen microplàstics en els seus estómacs, causant inanició, alteracions endocrines, retard en el creixement, descompensació digestiva.

     

    Salut humana

    Els microplàstics entren en el nostre cos en respirar-los, beure'ls o a través de la pell. Encara que s'han trobat microplàstics en la sang humana, encara falta evidència per a conèixer exactament com ens afecten.

     

    Clima

    Finalment, és important tenir en compte les emissions de 1800 milions de tones de gasos d'efecte d'hivernacle per a produir plàstic.

     

    Els danys causats per la contaminació dels plàstics són enormes.

  • Solucions a l'ús de plàstic a casa

  • Ja hem vist que l'ús de plàstic, tal com ho fem ara mateix, contamina el medi ambient i ens perjudica la salut. Així que: què pots fer des de casa per a reduir el consum de plàstic?

     

    Aquí tens una llista de propostes generades per experts i aplicables a nivell individual:

     

    Reutilitza, repara i recicla

     

    Evita

    · plàstic d'un sol ús, quan sigui possible;

    · cosmètica amb microesferes de plàstic;

    · roba de plàstic com a polièster o niló, quan sigui possible;

    · productes alimentaris empaquetats amb excés de plàstic.

     

    Opta per

    · aliments a granel o envasats en vidre;

    · articles que es puguin reparar;

    · portar les teves pròpies bosses i si són de roba millor.

     

    Implica't

    a promoure i/o participar en iniciatives d'empreses amb solucions davant la contaminació per plàstic.

     

     La indústria del plàstic està creixent i provocant un augment en la producció i el consum. Aquest sistema produeix danys a la biodiversitat, al clima i a la salut humana. Els costos d'aquests danys són insostenibles. És a la nostra mà dinamitzar un canvi cap a un sistema de proximitat i respecte per la persona i el planeta.

     

    Ens sobren els motius per a posar-nos a la feina amb la reducció de plàstics a casa.

  • Coneixes més solucions per a reduir l'ús del plàstic a casa?

Vols ser el primer en deixar la teva opinió?

Regístrate con nosotros y así podrás crear tus comentarios, contar tus experiencias y participar en nuestro blog.

cercar...

Últimes entrades